Hidrojen Haber- Uludağ Elektrik Dağıtım A.Ş.(UEDAŞ)’ın ev sahipliğinde yapılan Basın toplantısında Elder Genel Sekreteri Fakir Hüseyin Erdoğan elektrik dağıtım sektörü hakkında bilgilendirmelerde bulundu. 5.5 milyon aboneye hizmet veren UEDAŞ’ın, bir fon tarafından hisseleri devralınan tek dağıtım şirketi olma özelliği taşıdığını belirten Erdoğan, bu durumun sektöre farklı bir yönetim anlayışı getirdiğini vurguladı.
DAĞITIM ŞİRKETLERİ KARGO ŞİRKETİ GİBİ
Elektrik faturalarında yer alan aktif enerji bedeli, dağıtım bedeli ve vergiler kalemlerine dikkat çeken Erdoğan, dağıtım şirketlerinin bir “kargo şirketi” gibi düşünülmesi gerektiğini ifade etti. Elektriğin A, B, C şirketlerinin ürünü fark etmeksizin taşındığını ve bu taşıma maliyetinin “dağıtım bedeli” olarak adlandırıldığını belirtti. Dağıtım bedelinin EPDK tarafından, şirketlerin yatırımları, hizmet büyüklüğü ve işletme bütçesine göre belirlendiğini söyledi.

AKTİF ENERJİ MALİYETİ DEĞİŞKEN
Aktif enerji maliyetinin dinamik yapısına değinen Erdoğan, bu bedelin iki temel kaynağının olduğunu açıkladı: görevli tedarik şirketlerinin EÜAŞ’tan satın aldığı enerji ve piyasadan satın aldığı elektrik enerjisi. Piyasa takas fiyatının saatlik olarak belirlendiğini ve görevli tedarik şirketlerinin alış maliyetinin bu doğrultuda aylık olarak değiştiğini ifade etti. EÜAŞ’ın megawatt saatini 482 liradan sattığını, ancak piyasa fiyatının 2.500 ile 3.000 lira arasında değiştiğini belirtti.
KAR ORANI DEVLET KONTROLÜNDE
Görevli tedarik şirketleri satmış oldukları elektrik enerjisinin yüzde 45’i civarındaki kısmını EÜAŞ’tan satın aldıklarını belirten Erdoğan; “Geri kalanını piyasadan alıyorlar. Dolayısıyla bunların ikisi paçallanıyor ve ortaya aktif enerji bedeli çıkıyor. ”dedi.
Erdoğan Sözlerine şöyle devam etti “Burada da görevli tedarik şirketlerinin alış fiyatlarıyla satış fiyatları arasındaki farkı da belirleyen bir başka düzenleme var. İstedikleri gibi orada da fiyatı belirleyemiyorlar. Bir kar marjları var. Yüzde 2,38 olarak belirlenmiş. Yüzde 2,38’den daha fazla kar etmelerine izin verilmiyor görevli tedarik şirketlerinin. O şekilde fiyat beliriyor. Piyasadaki gerçek fiyatla görev tedarik şirketlerinin paçalda mal ettiği fiyat arasındaki fark, faturalara bu kadar devlet desteği olarak yansımaya başladı.”
“DAĞITIM SEKTÖRÜNDE YATIRIM VE İSTİHDAM ARTTI”
Erdoğan, elektrik dağıtım sektöründe 65 bin kişinin istihdam edildiğini ve önemli bir kısmının nitelikli iş yaptığını söyledi. Sektördeki iş güvenliği önlemlerinin önemine dikkat çekerken, dağıtım hatlarının 10 yılda 1 milyon kilometreden 1.5 milyon kilometreye ulaştığını ve yıllık yatırım kapasitesinin 980 milyon dolardan 2.2 milyar dolara çıktığını belirtti.
KAYIP KAÇAK ORANINDA ÖNEMLİ DÜŞÜŞ
Özelleştirme öncesinde yüzde 18.5 olan kayıp kaçak oranının, şu anda ilk kez yüzde 10’un altına indiğini ve bu durumun ülke ekonomisine yıllık 1 milyar dolar katkı sağladığını vurguladı. Trafo sayısının 340 binden 550 bine çıkarıldığını ve müşteri memnuniyetinin yüzde 30 arttığını da sözlerine ekledi.
YATIRIM VE HARCAMALAR DENETLENİYOR
EPDK’ya yönelik eleştirilere de değinen Erdoğan, kurumun gücünü kanundan alan bir kamu kurumu olduğunu ve düzenlemelerinin şeffaf bir şekilde yapıldığını savundu. Dağıtım şirketlerinin yatırımlarının
“FATURAYI DÜZENLEYEN ELEKTRİK DAĞITIM ŞİRKETLERİ DEĞİL”
Elektrik faturalarını düzenleyenlerin elektrik dağıtım şirketleri değil, görevli tedarik şirketleri olduğunu vurgulayan Erdoğan, faturalardaki devlet desteği kararının EPDK tarafından verildiğini hatırlattı. Elektrik fiyatlarının 8 kilovatsaat altı için vergiler dahil 2.59 kuruş, şehit yakınları ve gaziler için ise 1 lira 23 kuruş olduğunu belirten Erdoğan; “Şehit yakınları ve gazilerimiz için 1 lira 23 kuruş. Dünyanın birçok ülkesinde de sosyal sorumluluk adına, saygının gereği olarak bu yapılıyor. Her şey dahil şehit ailelerine uygulanan elektrik enerjisi satış fiyatı 1 lira 23 kuruş. Bunun içerisinde dağıtımın payı yüzde 84, öbüründe yüzde 71 deyip buradan bir algı yapmak çok gerçekçi ve hakkaniyetli bir şey değil bence. Kaldı ki günlük 8 kilovat saatin üzerindeki tarifede dağıtımın payı yüzde 46 civarında. Aktif enerji bedelindeki sübvansiyonlar olmasa dağıtımın payı nihai fiyatın ucte birine inecektir.”şeklinde konuştu.
BENAN ÖZTÜRK