Hidrojen Haber- Yeşil Hidrojen Üreticileri Derneği (H2DER) Başkanı Yusuf Günay, Türkiye’nin kısa ve orta vadede Avrupa Birliği’ne (AB) yeşil hidrojen ihracatına başlayabilecek konumda olduğunu açıkladı. Günay, “Kaynakları verimli şekilde kullanarak yalnızca Türkiye’nin ihtiyacını değil, Avrupa’nın da yenilenebilir enerjiden üretilecek yeşil hidrojen talebini karşılayabiliriz. Bu sayede Türkiye’nin cari açığına da önemli katkı sağlanabilir,” dedi.
Uludağ Enerji Zirvesi için Bursa’ya gelen Günay, Türkiye’nin yenilenebilir enerji alanındaki hedeflerinin güçlü ve gerçekçi olduğunu vurguladı. Önümüzdeki 10 yılda mevcut yenilenebilir enerji kapasitesinin dört katına çıkarılması için çalışmaların hız kazandığını belirtti.
BEDAVA VE SONSUZ BİR KAYNAK
Günay, dünya genelinde yenilenebilir enerji yatırımlarındaki artışa da dikkat çekerek, “Geçtiğimiz yıl dünyada devreye alınan yeni elektrik üretim kapasitesinin yüzde 85’i yenilenebilir kaynaklardan sağlandı. Türkiye’de ise bu oran yüzde 98’e ulaştı. Üstelik bu küresel kapasitenin yüzde 60’tan fazlası güneş enerjisine dayanıyor. Dünya, sonsuz ve bedava bir enerji kaynağının varlığını keşfetti. Bu kaynağı sisteme doğru şekilde entegre ettiğimizde pek çok ekonomik ve çevresel avantaj elde edeceğiz,” ifadelerini kullandı.
BATARYA TEKNOLOJİLERİ KRİTİK ÖNEMDE
Yeşil enerji dönüşümünün önündeki en büyük teknik engellerden birinin enerji depolama olduğunu belirten Yusuf Günay, batarya teknolojilerinin gelişiminin hayati önem taşıdığına işaret etti. Günay, “Yenilenebilir kaynaklardan ürettiğimiz enerjiyi verimli ve sürekli kullanabilmek için batarya ve depolama teknolojilerinin daha ileri seviyelere taşınması gerekiyor,” dedi.