Ana SayfaHİDROJENG.Koreli uzmanlar elektrolizörü ucuzlatacak

G.Koreli uzmanlar elektrolizörü ucuzlatacak

Elektrolizör üretiminde platini ortadan kaldıran çalışma, hidrojen üretiminin maliyetinde büyük düşüş getirebilir.

Hidrojenhaber – Ekonomiyi karbondan arındırma çabasında hidrojenin, temiz enerji kaynağı olarak her geçen gün önemi artıyor. Ancak üretimine ilişkin bazı maliyetler, hidrojenin bir enerji kaynağı olarak yaygınlaşmasını yavaşlatıyor. 

Yüksek karbondioksit emisyonu oluşturan fosil yakıtları kullanmadan saf hidrojen elde etmek için ‘su elektroliz cihazları’ büyük önem taşıyor. Bu cihazlara dayanklılık ve performans sağlamak amacıyla koruyucu katmanlar olarak iridyum ve platin kullanılıyor. Ancak bu maddelerin nadirliği ve yüksek maliyetleri yeşil hidrojen üretiminin ekonomik hale gelmesinin önündeki en büyük engel olarak görülüyor. 

GÜNEY KORE’DEKİ ÇALIŞMA 

Kore Bilim ve Teknoloji Enstitüsü’nde (KIST) yapılan bir çalışmada araştırmacılar, elektrolizörlerde kullanılan platin ve iridyum miktarını önemli ölçüde düşürmeyi başardılar. Bugüne kadar yapılan araştırmalarda koruma katmanı olarak platin ve altın kullanılırken, katalizör olan iridyum miktarı azaltılmaya çalışılıyordu. KIST’te ise uzmanlar elektrot koruma katmanındaki elementleri daha ucuz olan demir nitritle değiştirirken, katmanı da çok az miktarda iridyumla kaplayarak elektroliz cihazının ekonomik verimliliğinde önemli miktarda artış yaratmayı başardılar.

TİCARİ CİHAZLARDA DENEYLER YAKINDA BAŞLAYACAK

KIST’te çalışmayı yürüten uzmanlardan Dr. Hyun S. Park, “Elektrodun performans ve dayanıklılığı üzerine gözlem ve deneyler tamamlandıktan sonra yakın zamanda ticari uygulamalar üzerine çalışmalara başlayacağız” diye konuştu.  

Çalışma, yeşil hidrojen üretimini ekonomik olarak mümkün hale getirme potansiyeli nedeniyle dikkat çekiyor. 

İlginizi çekebilir:  Çin dünyanın en büyük yeşil hidrojen projesini başlattı
İLGİLİ HABERLER
- Advertisment -

POPÜLER HABERLER