Ana SayfaRAPORLARIRENA: Hidrojen piyasasında ticaret için sertifika şart

IRENA: Hidrojen piyasasında ticaret için sertifika şart

Uluslararası Yenilenebilir Enerji Ajansı IRENA, hazırladığı “Küresel Bir Hidrojen Pazarı Oluşturmak - Ticaret için Sertifikasyon" başlıklı raporda hidrojen ticaretinin küreselleşebilmesi için kalitesiyle ilgili tereddütlerin ortadan kaldırılması gerektiğini ifade etti.

“Küresel Bir Hidrojen Pazarı Oluşturmak – Ticaret için Sertifikasyon” (Creating A Global Hydrogen Market – Certification to Enable Trade) başlıklı rapora göre küresel dekarbonizasyon ihtiyacını karşılamak için yenilenebilir hidrojen talebi arttıkça, sınırlı üretim kapasitesine sahip bölgelerin yenilenebilir hidrojen ithal etmesi gerekecek. Bol miktarda yenilenebilir enerjiye sahip ve hidrojen ihraç etme potansiyeline sahip bölgelerle ticaret geliştirilecek. Bu nedenle, uluslararası hidrojen ticareti, çeşitli hidrojen formlarını, bunlarla ilişkili karbon ayak izlerini ve diğer sürdürülebilirlik kriterlerini tanımlamak için bir sertifikalandırma sistemi gerektirecek.

Mevcut hidrojen sertifikasyon sistemlerinin hiçbirinin sınır ötesi ticaret için uygun olmadığına dikkat çeken IRENA, standardizasyon ve uyumlaştırmaya ihtiyaç duyulduğunu belirtti. 

Raporda şu ifadelere yer verildi: 

“Güvenilir bir kalite altyapısı ve şeffaf bir gözetim zinciri, hidrojen sertifikalarına güven ve itimat oluşturmak için de gereklidir. Hidrojen ticaretini kolaylaştırmanın ötesinde, sertifikalar hidrojen türevleri veya çelik veya amonyak gibi diğer yeşil emtia ticaretini teşvik etmeye yardımcı olabilir.”

IRENA’nın raporunun İngilizce tam metnini indirmek veya görüntülemek için tıklayın!

İlginizi çekebilir:  Yapay zeka yeşil hidrojen üretimini geliştirebilir mi?
İLGİLİ HABERLER
- Advertisment -

POPÜLER HABERLER