Ana SayfaRAPORLARKüresel hidrojen pazarı 2050 ‘ye kadar iki kat büyüyecek

Küresel hidrojen pazarı 2050 ‘ye kadar iki kat büyüyecek

Yeni bir araştırmaya göre hidrojen pazarı 7 yıl içinde iki kat artacak. Yeşil hidrojen ise pazarın %85 ini kapsayacak.

Hidrojen Haberleri – Dünyanın önde gelen profesyonel danışmanlık şirketlerinden Deloitte’In yeni araştırmasına göre, küresel hidrojen pazarı 2050 yılına kadar iki kattan fazla artarak yılda 1,4 trilyon dolarlık büyüklüğe ulaşabilir. Yeşil hidrojenin ise bu tarihe kadar pazarın %85’ini kapsayacağı öngörülüyor. Rapora göre İklim değişikliği küresel bir zorunluluk haline geldikçe, temiz hidrojen talebi dünya çapında fırlayacak.

Araştırmada 2050 yılına kadar, küresel hidrojen ticaretinde, Kuzey Afrika yılda 110 milyar dolar, Kuzey Amerika 63 milyar dolar, Avustralya 39 milyar dolar ve Orta Doğu 20 milyar dolar pazar büyüklüğüne erişiyor. 2050 yılına kadar ise temiz hidrojen pazar kapasitesi 2030’da 170 milyon tona ve 2050’de 600 milyon tona ulaşıyor.

Ama bu büyüklüklerin hepsi büyük bir maliyet ile geliyor. Deloitte, küresel hidrojen tedarik zincirinde kümülatif olarak 2050 yılına kadar toplam 9,4 trilyon dolarlık bir küresel yatırıma ihtiyaç duyulacağını ve 3,1 trilyon doların gelişmekte olan ekonomilere gideceğini tahmin ediyor. Bu oran geçen 25 yıllık dönemde yapılan küresel yatırımın 23 katına karşılık geliyor. Rapor taşımacılık sektörünün tamamen karbondan arındırılmasının 2050 yılına kadar 215 milyon ton temiz hidrojen gerektireceğini bununda  temiz hidrojen talebinin % 36’sına tekabül ettiğini vurguluyor.

Araştırmaya göre Amonyak için 2030 da, gaz halindeki hidrojen için 2035 de metanol için 2045 de başabaş noktasına ulaşılabilir. Dolayısıyla zamanla yeşil hidrojen kendi ayakları üzerinde durabilir.

Deloitte ‘a göre Orta Doğu, Kuzey Afrika, Kuzey Amerika ve Avustralya gibi doğal gaz rezervlerinden yararlanabilen bölgeler, mavi hidrojen ekonomisinin büyümesini kolaylaştırabilir. Araştırmaya üretim 2040’ta neredeyse 125 milyon tonla zirveye ulaşacak ve ardından mavi hidrojen, daha rekabetçi yeşil hidrojen ve çevresel kısıtlamalar nedeniyle kademeli olarak devre dışı bırakılacak.

Raporda 2050 ye kadar güneş panellerinin kurulum maliyetinin %45 ve karadaki rüzgar santrallerinin kurulum maliyetinin %18 oranında düşmesi beklenirken, elektrolizörlerin maliyetinin üçte iki oranında düşeceği tahmin ediliyor. Aynı zaman çerçevesinde yeşil hidrojen üretimini 2040 yılına kadar maliyet açısından en rekabetçi teknolojilerden biri haline getiriyor. 2050’de üretim maliyetleri Şili’de kilogram başına 1 $’in altına ve Afrika, Meksika ve Çin’de 1,1 $’ın altına düşebileceği tahmin ediliyor.

İlginizi çekebilir:  Iberdola'nın Avrupa'da yeşil hidrojen hedefleri büyük

İLGİLİ HABERLER
- Advertisment -

POPÜLER HABERLER