Ana SayfaOTOMOTİVMadencilik devleri hidrojenli kamyon yerine elektriği tercih ediyor

Madencilik devleri hidrojenli kamyon yerine elektriği tercih ediyor

Ülkenin madencilik devleri, daha verimli oldukları gerekçesiyle çalışmalarında hidrojenli kamyonlar yerine elektrik bataryalı araçları tercih ediyorlar.

Hidrojenhaber – BHP de dahil olmak üzere Avustralya’nın en büyük üç madencilik şirketi, yeni nesil filoları için hidrojen yerine bataryalı elektrikli araçları seçti. Yakıttan tekerleğe verimlilik ilkesi göz önünde bulundurularak verilen kararda, doğrudan elektrifikasyonun yüzde 80, hidrojenin ise ancak yüzde 30 verimlilik sağlaması etkili oldu. Hidrojen üretimi, depolanması ve nakliyesindeki zorluklar ve kayıpların da kararı destekler nitelikte olduğu belirtiliyor. 

Avustralyalı madencilik devleri BHP, Rio Tinto ve Fortescue’nun araştırmaları bataryalı elektrikli araçların hidrojen ve dizel kamyonlara kıyasla verimlerinin daha yüksek olduğunu ortaya koydu. Buna göre elektrikli kamyonlar yaklaşık %80 genel verimlilik gösterirken, hidrojen ve dizel kamyonlar sırasıyla yalnızca yaklaşık %30 ve %20 verimlilik gösteriyor. Yakıttan tekerleğe enerji verimliliği kayıplarını göz önünde bulunduran şirketlere göre, elektrik – akü elektrik süreci, elektrik – hidrojen – elektrik döngüsünden daha verimli. Elektrikli kamyon fiyatlarının düşmesi de söz konusu kararı destekliyor.   

Hidrojen yakıtlı kamyonlar Avrupa pazarında da beklenen ilgiliyi şimdilik görmüyor. Geçtiğimiz ay Hollanda’da hidrojen yakıtlı kamyonlar için hükümet tarafından açıklanan ‘sübvansiyon programı’ hi. Başvuru almamıştı. Şubat 2023 itibariyle ülkede 27 hidrojen yakıtlı kamyona karşılık 400’ün üzerinde elektrikli kamyon bulunuyor.

İlginizi çekebilir:  Türkiye Avrupa hidrojen otoyoluna eklemlenmeli
İLGİLİ HABERLER
- Advertisment -

POPÜLER HABERLER