Ana SayfaHİDROJEN‘Pembe hidrojen’ İspanya ve Fransa’yı karşı karşıya getirdi  

‘Pembe hidrojen’ İspanya ve Fransa’yı karşı karşıya getirdi  

Batı Avrupa’dan Orta Avrupa’ya hidrojen taşıması planlanan boru hattı projesinde İspanya ve Fransa pembe hidrojen yüzünden karşı karşıya geldi.

Fransa’nın nükleer enerji kullanarak üretmeyi planladığı ‘pembe hidrojeni’ ihraç etmesine karşı çıkan İspanya’nın Enerji Bakanı Teresa Ribera, Reuters’a verdiği demeçte “Fransa hidrojen üretmek için nükleer enerji kullanmayı planlıyor. İç piyasasında oluşacak açığı doldurmak niyetinde değiliz” dedi. 

Projelendirilen milyarlarca dolarlık hidrojen boru hattının, İber Yarımadası’ndan çıkıp, İspanya ve Fransa’yı geçip Orta Avrupa’ya enerji taşıyarak kıtanın yeşil dönüşümüne katkıda bulunması hedefleniyor.

Hidrojenin tamamen güneş ve rüzgar gibi yenilenebilir kaynaklar kullanılarak üretilmesinden yana olan İspanya, ‘pembe’ olarak adlandırılan nükleer enerji kullanılarak üretilmiş hidrojenin, yeşil hidrojen gibi pazarlanmasına karşı çıkıyor.

Fransa’da yaşlanan nükleer santraller, bakım gerekçesiyle sık sık devre dışı kalıyor. İspanyol kaynaklara göre geçen yıl İspanya, Fransa’ya 9 terawattsaat enerji ihraç etti.  

İlginizi çekebilir:  Avrupa’nın en büyük hidrojen istasyonu Paris’te açıldı
İLGİLİ HABERLER
- Advertisment -

POPÜLER HABERLER