Ana SayfaTEKNOLOJİDestinus’tan hidrojenli süpersonik uçak!

Destinus’tan hidrojenli süpersonik uçak!

İsviçreli Destinus’un tamamen hidrojenle çalışan dünyanın ilk ticari hipersonik yolcu uçağı Destinus S, 2030 - 2032 arasında uçuşlara başlayacak.

Hidrojenhaber – Avrupalı havacılık ve uzay firması Destinus, Demonstrator serisinin 3’üncüsünü 54. Paris-Le Bourget Uluslararası Havacılık Gösterisi’nde meraklılarla buluşturdu. Mach 1.3 hızına ulaşmayı hedefleyen uçak, aynı zamanda dünyanın hidrojenle çalışan ilk süpersonik insansız aracı olacak.

Daha önceki iki Demonstrator ile uçuş testlerini başarıyla tamamladıktan ve hidrojen motorunu hem yerde hem de havada titizlikle inceleyen İsviçre merkezli üretici Destinus, tam ölçekli 3’üncü Demonstrator’ı görücüye çıkardı. 10 metrelik, 2 tonluk prototip Destinus, hidrojen art yakıcı teknolojisi ve yeni bir otopilot sistemi ile donatıldı.

SES ÜSTÜ VE SES ALTI UÇUŞ DENEMELERİ YOLDA

Destinus CEO’su Mikhail Kokorich, “Demonstrator 3’ün tahrik sistemi, sıvı hidrojen yakıtlı bir art yakıcı ile birlikte kerosen yakıtlı bir turbojet motoru içeriyor. Hem turbojet hem de art yakıcı için tamamen hidrojene dayalı bir sistem geliştiriyoruz” dedi.
Sıvı hidrojen tankı ve bir elektrikli pompa içeren yenilikçi bir besleme sistemi ile donatılan Demonstrator Destinus 3, 2024’ün sonlarında ses üstü uçuşunu, 2024’ün başlarında ise ilk ses altı uçuşunu yapacak.

PARİS – NEW YORK ARASI 1,5 SAAT

2030 ile 2032 yılları arasında hizmete girmesi planlanan hidrojenle çalışan ticari hipersonik yolcu uçağı Destinus S ise Mach 5 seyir hızı ve 25 yolcu kapasitesine sahip olacak. Uçak bu özellikleriyle Concorde’dan iki buçuk kat daha hızlı olacak, Paris – New York arasını 1,5 saate indirecek.

Planlara göre 2040’lı yıllarda ise daha büyük bir model olan Destinus L piyasaya sürülecek. 300 ila 400 yolcu taşıyacak uçağın, Mach 6’ya varan şaşırtıcı hızlara ulaşarak herhangi bir küresel destinasyona yalnızca iki veya üç saat içinde varması bekleniyor.  Destinus L, verimlilik ve sürdürülebilirlik için yeni endüstri standartları belirleyerek tahrik ve soğutma için kriyojenik hidrojenden yararlanacak.

İlginizi çekebilir:  Namibya ve AB  1 milyar avroluk yeşil hidrojen anlaşması imzaladı

5 ÜLKEDE FAALİYET GÖSTERİYOR

Fizikçi ve seri girişimci Mikhail Kokorich tarafından 2021’de kurulan havacılık şirketi  Destinus, itme ve kriyojenik hidrojen teknolojileri üzerine yaptığı yenilikçi çalışmalarla tanınıyor. Şirketin birincil hedefi, hidrojenle çalışan ultra hızlı hipersonik yolcu uçağı geliştirmek. Destinus; İsviçre, Fransa, Almanya, İspanya ve Hollanda’daki ofisleriyle beş ülkede faaliyet gösteriyor.

İLGİLİ HABERLER
- Advertisment -

POPÜLER HABERLER