Ana SayfaÜRETİM TESİSLERİIberdola'nın Avrupa'da yeşil hidrojen hedefleri büyük

Iberdola’nın Avrupa’da yeşil hidrojen hedefleri büyük

İspanyol yeşil enerji şirketi Iberdrola, Güney Avrupa’da yıllık 100 bin ton kapasiteli yeşil hidrojen tesisi inşa etmeyi planlıyor. Şirket bu yatırımla Avrupa hidrojen koridorunu oluşturmayı hedefliyor.

Hidrojen Haber- İspanyol yeşil enerji devi Iberdrola, 750 milyon avroluk bütçeye sahip ve 500 megavat (MW) lık yenilenebilir enerji ile çalışan hidrojen fabrikası inşa etmeyi planladığını açıkladı. Fabrika senelik 100 bin ton civarı yeşil hidrojenden türetilmiş amonyak üretecek. Iberdrola fabrikanın hangi ülkede olacağını açıklamadı ancak Güney Avrupa bölgesinde olacağını belirtti. 

Fabrikanın dünyanın en büyük amonyak ihracatçısı Amerikalı Trammo için 2026 yılından itibaren senelik 100 bin ton yenilenebilir amonyak sağlaması planlanıyor. Trammo ise, satın aldıkları hidrojeni Kuzey Avrupa ülkelerine ihraç etmeyi hedefliyor.

Yeşil amonyak, gübre ve kimyasal üretimi karbondan arındırmak için veya doğrudan deniz yakıtı olarak kullanılabilir. Almanya ve bazı ülkeler amonyak ithal etmeyi ve onu yeniden hidrojen ve nitrojene dönüştürmeyi düşünüyor.  Amonyak, sıkıştırılmış ve sıvılaştırlmış  hidrojenden daha yararlı bir taşıma yöntemi olarak kabul ediliyor. Çünkü  daha fazla saf hidrojen içerir  ve depolanması daha kolay. Ancak bu yöntem büyük miktarda enerjiye ihtiyaç duyuyor ve bu nedenle de pahalı.

Trammo ayrıca, Kanadalı geliştirici Teal ile Kanada’nın Quebec kentindeki hidroelektrik tabanlı bir projeden yılda 800 bin ton yeşil amonyak satın almak için bir anlaşma imzaladı. Bu şimdiye kadar imzalanmış en büyük yeşil hidrojen alım sözleşmesi.

Iberdrola halihazırda Avrupa’nın en büyük yeşil hidrojen projesini (İspanya’daki 20 MW lık Puertollano tesisi) işletiyor. Şirket ayrıca dünya çapında Amerika ve Avustralya da dahil olmak üzere 8 farklı ülkede 60 hidrojen projesi inşa ediyor.

İlginizi çekebilir:  Denizcilikte bir ilk; çift yakıtlı hidrojen jeneratörü geliştirildi
İLGİLİ HABERLER
- Advertisment -

POPÜLER HABERLER