Ana SayfaRAPORLARStanford Üniversitesi hidrojen araştırması şaşırttı

Stanford Üniversitesi hidrojen araştırması şaşırttı

Stanford Üniversitesinde yapılan bir çalışmanın sonuçları yeşil hidrojen üretimi konusunda beklenmedik bir sonuç verdi. Araştırmaya göre tam gün elektrolizör çalıştırmak verimli değil.

Hidrojen Haber- Stanford Üniversitesinde yapılan önemli bir araştırma, yeşil hidrojen üretimi konusunda şaşırtıcı bir sonuç verdi. Günümüzde, yeşil hidrojen üretmek için kullanılan elektrolizörlerin haftanın her günü ve 24 saat olacak şekilde çalıştırılmasının üretim için en verimli ve düşük maliyetli  yol olduğuna dair bir görüş var. Ancak araştırmanın sonuçları, bu görüş ile taban tabana zıt durumda.

Stanford Üniversitesinden Mark Z. Jacobson ve ekibinin yaptığı araştırma, günümüzde üretim yapan elektroliz merkezlerine en efektif bir şekilde üretim yapmak için elektrolizör kapasitelerini arttırıp, artan kapasitelerini günde yaklaşık 2,5 saat ile 15 saat aralığında çalıştırmalarını öneriyor. Araştırma, bu durumun elektrolizör kapasitelerini arttırmak için gereken yatırımı elektrolizörün çalıştığı süredeki amortisman maliyetinden daha karlı olduğunu savunuyor.

Bilim dünyasında oldukça şüphe ile karşılanan araştırma, yazarın ilk tartışmalı araştırması değil. Mark Z. Jacobson daha önce de mavi hidrojenin gezegen için doğalgazdan daha zararlı olduğunu iddia eden bir araştırmasıyla dikkatleri üzerine çekmişti. Araştırmacı, bununla birlikte 2017 yılında kendi araştırmasını eleştiren birine dava açtığı için de bilim dünyasından tepki görmüştü.

İlginizi çekebilir:  Devrim : Yeşil hidrojenin kamuda tek adresi olmalı
İLGİLİ HABERLER
- Advertisment -

POPÜLER HABERLER