Ana SayfaMEVZUATAB hidrojen hedefleri konusunda uzlaştı

AB hidrojen hedefleri konusunda uzlaştı

Avrupa Birliği (AB) bakanları, endüstri ve taşıma sektörlerinde yeşil hidrojen kullanım hedefleri konusunda anlaşmaya vardı.

Hidrojen Haber- Avrupa Birliği bakanları, uzun müzakereler sonrasında endüstri ve taşıma sektörlerinde yeşil hidrojen kullanım hedeflerinde anlaşmaya vardı. Anlaşma sonrasında, tüm Avrupa Birliği ülkeleri için bağlayıcı olan “Yenilenebilir Enerji Yönergesi”(RED) güncellendi. 

Güncelleme; amonyak, yeşil çelik, kimyasal üretim ve petrol rafinasyonunda kullanılan hidrojenin 2030 yılına kadar yüzde 42,5’unun yeşil hidrojen olmasını hedefliyor. 2035 yılında ise bu hedef yüzde 60’a çıkacak. Yenilenebilir Enerji Yönergesi II (RED II), üye ülkelere taşıma sektöründe kullanılan enerji miktarını yüzde 29 azaltma ile taşıma sektöründen kaynaklanan sera gazı emisyonlarını yüzde 14,5 azaltma opsiyonlarından birisini zorunlu kılıyor. Aynı zamanda üye ülkelerin taşıma alanında kullandığı enerjinin 2030 yılına kadar yüzde 1’inin RFNBO (biyolojik kökenli olmayan yenilenebilir yakıt) olması gerekiyor. Bu madde, Avrupa Birliği’nin yeşil hidrojen ve türevleri olan amonyak, metanol gibi maddeler için kullandığı kavramı içerdiğinden,  yeşil hidrojen sektörü için umut verici. Aynı madde, Avrupa Birliği üye ülkelerinin deniz ve hava taşımacılığında kullandığı yakıtların yüzde 1,2’sinin RFNBO yani yeşil hidrojen ve türevleri olmasını gerektiriyor.

Anlaşma, üye ülkelere fosil yakıt ile üretilmiş hidrojen kullanımlarını 2030 yılında yüzde 23, 2035 te ise yüzde 20’nin altında olmasını zorulunlu kılıyor. Üye ülkeler diğer yenilenebilir enerji hedeflerine uyarlarsa yeşil hidrojen kullanım hedefinde yüzde 20 azaltabilecekler. Bu esneklik, Fransa gibi nükleer kaynakları yüksek olan ülkelere yüksek oranda  nükleer enerjiden türetilmiş hidrojen üretme şansı tanıyor.

Alman hükümetinin hesaplarına göre, bu güncellemenin yeni hedeflerinden ötürü Avrupa Birliğine her sene 100 Gigavatlık yeni rüzgar ve güneş enerji üretim kapasitesinin eklenmesi gerekiyor.

Bu anlaşmanın yürürlüğe girebilmesi için ilk önce Avrupa Parlamentosu’nun geçici anlaşmayı onaylaması gerekiyor. Bundan sonra hem bu organ hem de Konsey resmi bir oylama yapmak zorunda kalacak. Bu da mevzuatın AB’nin Resmi Gazetesi’nde yayınlanabilmesi ve dolayısıyla yasalaşması için birkaç ay geçmesi anlamına geliyor. RED II yürürlüğe girdikten sonra, üye devletlerin bu yeni kurallara uyum için ulusal yasalarını ve düzenlemelerini güncellemek için de 18 ayları olacak. Tüm bu  prosedürlerin hepsinin gerçeklemesi ve yönergenin yürürlüğe girmesi iki yılı bulabilir.

İlginizi çekebilir:  Kontrolmatik hidrojende ar-ge yapıyor
İLGİLİ HABERLER
- Advertisment -

POPÜLER HABERLER